Летопис 2018/2019

Ово смо ми….

Према чл. 52 Закона о основном образовању и васпитању (“Службени гласник РС”, 55/2013): “Школа је дужна да води летопис за сваку школску годину. Летопис садржи писане податке о активностима школе и реализацији образовно-васпитног рада. Школа у публикацији представља програм и организацију рада, у складу са годишњим планом рада, као и права и дужности ученика, правила понашања, кућни ред и друге податке од значаја за представљање школе. Школа публикацију из става 2. овог члана објављује на својој интернет страни до 1. октобра за текућу школску годину, а може је поделити ученицима у штампаном облику. Школа је дужна да има своју интернет страну.”

Ово је летопис ОШ “Жарко Зрењанин Уча“, у даљем тексту Учина школа. Пред нама је не само да бисмо испоштовали форму и дух закона, желимо да се представимо ко смо. Поштовани ученици, наставници, родитељи, пријатељи наше школе, укључите се. Ово је наш летопис, сви смо ми део њега, покажите нам како изгледамо у Вашим очима.

Дозволите нам да се пре свега представимо…

Основна школа у Надаљу први пут је својим ђацима отворила врата 1802. године, 01. новембра и прва генерација ове школе бројала је 29 ђака. Први пут се под именом „Жарко Зрењанин Уча“ сусреће 1952. године и до данас поносно носи име овог учитеља. Тек 1980. године стекли су се услови за проширење школе, тако да је тада дограђен и новији део. Данас су функционална оба дела Школе и подједнако се користе. Под објектом се налази 1711m2, а школско двориште простире се на површини од 4440m2. Прилази и стазе заузимају око 840m2, а 2800m2 покривено је зеленом површином.

Школа је регистрована код Окружног привредног суда. Зграда у целости задовољава потребе васпитно – образовног рада и погодна је како за рад у једној, тако и за рад у две смене.

У овој школској години је уписано 173 ученика од првог до осмог разреда.   У школи  има 5 одељења млађих разреда и 4 одељења старијих, што је укупно 9.

Образовно-васпитни рад у школи реализује 22 наставника – 5 наставника разредне наставе и 17 наставника  предметне наставе. 14 наставника је запослено и у другим школама, јер немају 100% ангажовање у овој школи. Поред директора и наставника у школи су запослени стручни сарадници, педагог, секретар,  шеф рачуновођства, а  на пословима помоћних радника је 5 запослених.

Годишњи план рада, као и  Школски програм,  реализују се на српском језику у свим разредима од првог до осмог разреда. Сви облици образовно – васпитног рада се реализују на српском језику, а документација и администрација се воде ћириличним писмом.

Кад крећемо у школу, изгледамо овако….

„Од колевке па до гроба, најлепше је ђачко доба“, некада давно рекао је Бранко Радичевић, а на тај пут, као и на сваки полазимо првим кораком. Ми на тај пут крећемо сваке године са сваким новим ђаком прваком наше школе и то изгледа овако….

Ове године нашу школу је уписало 25 првака. Учитељица која је преузела ђаке прваке је Снежана Радукић. Уприличена је приредба за њихов дочек. Приредбу су традиционално спремали петаци који су претходне школске године завршили свој пут којим их је водила иста учитељица и отисли се пут виших разреда. Петаци су дочекали своје малене другаре и показали им школу, предали учионицу, махнули учитељици и представили се наставницима. То је изгледало овако…

  

И распуст проводимо заједно

Кренули смо у нову школску годину, али и даље резимирамо утиске распуста и препричавамо догодовштине које смо заједно проживели. У јулу месецу су наша деца кренула у авантуру на Тари, у Супер Камп који је организовао дружење за децу свих узраста. И то нам није био први пут, другу годину за редом смо спаковали кофере и храбро и одлучно кренули да освојимо Тару! Провели смо тамо седам незаборавних дана учествујући у 24 различите активности. Водич нам је била наша наставница географије Тијана Мелезовић.

Дечија недеља

Нисмо пуно чекали до следећих активности у склопу дечије недеље која је ове године имала слоган „моје је право да живим срећно и здраво“. Бавили смо се одрастањем без насиља.

Програм активности је садржао радионице и разговоре на тему срећног одрастања. Ученици првог и другог разреда су цртали на тему „срећан догађај у срећном друштву“, ученици трећег и четвртог разреда су писали састав на тему „ Моје је право да живим срећно и здраво“. У уторак, 2.10.2017, посетила нас је председница надаљског удружења за заштиту животиња „Бак“, Светлана Ђорђин. Од Светлане смо научили како бринемо о својим љубимцима. У среду смо се играли на полигону и посетили смо сеоску библиотеку. У четвртак смо се играли и правили замишљене градове и села, да бисмо у петак изложили ликовне радове, доделили награде и сви заједно се загрлили да обележимо одрастање без насиља.

Сви смо ми пливачи!

Ми у нашој школи знамо да је овде некад било море, ми знамо да сви морамо да пливамо! И тако смо набавили купаће костиме, ухватили учитељице за руке и кренули пут Врбаса. Нашег мора нема, па ми сада тамо пливамо. Три недеље смо учили да пливамо, а онда смо полагали. И положили смо! Сад можемо да будемо морепловци!

Некада давно…

Знамо да је ту некада било море, знамо јер нам је наша наставница Мирјана Пајић то рекла, а наша наставница зна и како су се деца играла у прошлости. У склопу изборног предмета „свакодневни живот у прошлости“, играли смо игре као што су ломљење погаче, Шоре, Јелечкиње Барјачкиње, Тапша Ипша, Нека буде, нека буде…

Дечији савез

У септембру месецу смо наше драге ђаке прваке дочекали и пожелели им добродошлицу у школу, а онда смо прославили и њихов пријем у дечији савезз. Сада имају беџеве да сви знају да припадају овој дечијој организацији. Уз песму, игру, музику и весеље смо прославили.

Знамо да читамо!

Научили су нас да читамо! Једва смо дочекали да постанемо чланови библиотеке. Сада имамо отворене прозоре у свет!

Чепом до осмеха!

Ми смо хумани! Узели  смо учешће у овој хуманитарној акцији, повела нас је наша наставница Мирјана Шегуљев и чланови џачког парламента. Акција је трајала две недеље, укупно смо прикупили 19 кг чепова! Помогли смо куповину помагала за децу са инвалидитетом, прогласили победнике, и лепо се дружили.

 

Озеленимо нашу школу!

Видели сте нам слике како смо скупљали чепове да бисмо помогли деци са инвалидитетом. Како смо том акцијом постали свесни своје околине и важности екологије и чисте и здраве животне средине, Учин зелени тим је одлучио да озелени нашу школу и да унесемо што више боја и биљака у њу! Учин зелени тим на челу са наставницом географије Тијаном Мелезовић је повукао први корак, али нико од нас се није оглушио на њихог позив, сви смо узели учешће у томе. А тим за маркетинг је све то забележио фотографијом и овековечио. Сада можете да се уверите у то.

Није лако бити наставник

У месецу новембру, месецу рођења Вука Караџића, је дан просветних радника. С тим у вези, наши ђаци су заменили улоге са својим наставницима. Ученици седмог и осмог разреда су заменили места са наставницом хемије и наставником српског језика.

Толерантни смо

16.новембра смо обележили Дан толеранције. Тим поводом смо имали прилику да погледамо игроказ ученка 6.разреда на тему толеранције и поштовања различитости. Након игроказа, ученици и наставници су имали прилику да учествују у дискусији на задату тему. Пуно смо тога научили, лепо се дружили и закључили да ћемо бити толерантнији.

Вратили смо родитеље у школске клупе

Радујемо се новогодишњим празницима те смо с тим у вези, а у сусрет Новогодишњем базару окупили родитеље петог разреда да нам помогну да направимо украсе за јелку и честитке. Ученицима је било драго да се друже са својим родитељима, а родитељи су уживали у евоцирању успомена на своје школске дане.

Празници нам стижу!

Приводимо крају ову школску и календарску годину! На крају првог пологодишта организовали смо новогодишњи вашар, уживали у музици, забави и дружењу….

У славу светитеља и просветитеља

Прослава школске славе, Савиндана, за већину ученика, наставника и радника надаљске школе почела је литургијом у Цркви рођења Светог Јована Крститеља. На крају богослужења, рецитацијама су се представила деца из предшколске установе и ученици млађих разреда основне школе.

Прослава је настављена у фискултурној сали програмом ученика надаљске основне школе. Уз обавезну Светосавску химну и песме духовног и родољубивог садржаја које је извео хор, ученици млађих разреда своја знања о Светом Сави показали су кроз заједнички рецитал. Посебно место у програму припало је драмском извођењу „Свети Сава и голубица“ где је публика кроз необични сценски наступ и глумачки труд ученика старијих разреда сазнала оно најважније о чудесној биографији најзначајнијег српског светитеља и просветитеља Светог Саве. Својим програмом ученици надаљске школе, као и њихови наставници, прославили су најзначајнији датум српске просвете у години која представља велики јубилеј – 800 година од аутокефалности српске цркве и хиротонисања Саве Немањића за првог српског архиепископа.

Хуманитарна акција “Сајам гардеробе”

У оквиру програма “За здравије и зеленије школе у Војводини” организујемо акцију прикупљања одеће и обуће. Осим што купују, људи своју гардеробу поклањају, размењују и рециклирају. Да, добро сте прочитали – рециклирају!

Тканине од коих је израђена гардероба могу бити природног или вештачког порекла. Стара одећа може да се преради и поново употреби за израду нове одеће. Поједини модни брендови позивају људе на рециклажу старе одеће и заузврат дају поклон ваучере којима се остварује попуст при куповини. Тиме мотивишу људе да рециклирају и на тај начин затворе еколошки круг.

Ми нећемо рециклирати, али ћемо бити хумани и помоћи онима којима је неопходно. Завирите у ваше ормаре, пронађите нешто што не носите, донесите у школу, а ми ћемо организовати Сајам гардеобе у просторијама наше школе.

У среду 27.02.2019. године, ученици ће имати прилику да дођу, погледају шта су други изложили, бирају шта им се свиђа и однесу нешто од гардеробе или просто буду део екипе која ће поклонити.

Једини услов је да гардероба буде пристојна и чиста.

Придружите се нашој акцији! Измамимо заједно неколико осмеха!

Учин зелени тим 

Међународни дан жена, 8.март, обележава се у спомен на 8.март 1908.године, када је око 15000 жена запослених у текстилној индустрији у Њујорку штрајковало тражећи краће радно време, бољу плату, право гласа и забрану рада деце. Жене су тада усвојиле слоган “ хлеб и руже“ при чему хлеб симболизује економску сигурност, а руже бољи квалитет живота. У Србији овај празник се обележава од 1914. године. Волимо, поштујмо, наше маме, баке, тетке… свакога дана а не само осмог марта. Тим за борбу против насиља, злостављање и занемаривања.

8.март обележен је у нашој школи приредбама које су за своје мајке приредили ученици нижих разреда.

Хумани пре свега!

У нашој школи је одржан хуманитарни базар 23. маја 2019. године. Наиме, нашем малом другару из Србобрана је била потребна помоћ свих нас, те ми нисмо часили часом, него смо похитили да му помогнемо. Том приликом смо скупили 50.000 динара, и изазвали дивљење јавности, те смо у наредних пар дана посетили радио Војводину да поделимо нашу причу са свима.

 

….А онда смо и испратили још једну генерацију ђака…..  Било је смеха, суза, и велико обећање, „Видимо се ускоро и хвала“

Недуго потом смо испратили четвртаке на пут ка наставницима. Није ни њима било лако, али смо их сви ми утешили и пожелели срећан пут и пуно успеха на даљем путу….

И тако, корак по корак, оцена по оцена, дан по дан, избројасмо крај још једне школске године….

Шта да вам кажемо, било је ту свега, бринули смо, радовали се, заљубљивали се, љутили се, па се мирили, сасвим сигурно упознали најбоље пријатеље за цео живот и стекли најискренија пријатељства. Можда смо чак и одабрали будући позив.

Онима који су ове године отишли из наших школских клупа желимо да поручимо да увек могу да се врате попријатељску рец, савет, утеху или пријатеља да поделе лепе вести. Онима који следеће школске године прелазе у старији разред можемо рећи да колико год то сада изгледало страшно или немогуће, то је само једна степеница на њиховом путу одрастања, а нама који дочекујемо и пратимо неке нове клинце- видимо се у септембру!